Wat is focussen ?

 

De grondlegger van focussen is Eugene T. Gendlin, hoogleraar psychologie en filosofie. Hij onderzocht waarom sommige clienten vooruitgang hadden bij therapie en anderen niet. Hij stelde vast dat mensen meer baat hadden bij therapie als ze tijdens hun sessies focussen.

Er zijn twee benaderingswijzen om bij een probleem of situatie stil te staan. De eerste vorm is rationeel "denken over". De tweede vorm is gevoelsmatig, hetgeen bij focussen ontstaat. Zo komt men verder dan alleen met het "denken" mogelijk is.

Het verstand kan herinneringen bewaren aan het verleden, het kan herhalen wat anderen ons verteld hebben, het kan alle mogelijke toekomstige scenario's ontwerpen die ons ofwel aantrekkelijk lijken ofwel angst inboezemen, maar de mens is meer dan alleen een wandelend hoofd, ons lichaam weet wat we nodig hebben om meer onszelf te zijn, wat we waardevol vinden en waarin we geloven, wat ons gekwetst heeft en hoe het kan genezen.

Ik begeleid u om de juiste afstand te helpen vinden ten aanzien van jouw beleving, zonder erdoor overspoeld te raken. Je leert een ruimte creëren tussen de problemen en jezelf, waardoor je er niet meer mee samenvalt.

Focussen is een naar binnen gerichte respectvolle aandacht voor wat je lijfelijk aanvoelt, soms vaag en ondoorzichtig, soms zeer aanwezig. Bij het geven van aandacht komen er woorden en beelden die leiden tot inzichten, veranderingen, het verwerken van je verleden, het maken van keuzes, blokkades worden opgeheven.